We kennen het allemaal wel: je wilt een product of dienst kopen, maar je gevoel vertelt je om het niet te doen omdat het geen goede deal is. Het is dan ook niet meer dan logisch dat jij als consument op zoek gaat naar korting.
We weten er steeds beter een sport van te maken om de beste deal in de wacht te slepen.. Als consument weet je steeds beter waar en wanneer je korting kan krijgen. Dat is logisch want je wil toch geen korting mislopen? Wij in ieder geval niet!
Waar vind jij je korting?
Uit het marktonderzoek van marktonderzoekbureau Etil blijkt dat jongeren tot 29 jaar vaker op de hoogte zijn van korting, vooral online. Toch weten consumenten in fysieke winkels de korting makkelijker te vinden dan online. Het aandeel consumenten die precies weten waar en wanneer je korting krijgt is online flink gestegen: uit het meest recente onderzoek van reclamefolder.nl uit 2019 blijkt dit namelijk gestegen met 14% ten opzichte van 2016. Dit percentage zal het afgelopen jaar alleen maar zijn toegenomen. De top webshops van Nederland, zoals bol.com en Coolblue, hebben in 2020 allemaal hun recordomzet gedraaid.
De informatiebron waar jij als consument je kortingen vindt verschuift ook langzaam maar zeker naar online. Het is dan ook geen verrassend resultaat dat hoe jonger iemand is, hoe meer deze persoon online informatiebronnen gebruikt om deze informatie te krijgen. Dit is logisch aangezien iedereen met een smartphone tegenwoordig overspoeld wordt met cookies van websites. Folders, mond-tot-mondreclame en het rondneuzen in de winkelstraten zijn de informatiebronnen van de oudere generatie consumenten. Ook hier zal de trend online verder doortrekken, het smartphone gebruik van ouderen stijgt namelijk ook meer en meer.
Hoe hoog moet de korting zijn?
Wij als Nederlanders gaan lekker op hoge korting. Dat is normaal, want dan is de kans dat je gevoelsmatig een ‘’goede‘’ deal gesloten hebt stukken groter! Bij een hoge korting zijn jongeren tot 29 jaar sneller geneigd om een aankoop te doen dan consumenten die ouder dan 50 jaar zijn. Jongeren handelen vaak sneller als zij het gevoel hebben dat ze een ‘’goede’’ deal te pakken hebben. Het aandeel consumenten dat sneller koopt bij hoge kortingen neemt ieder jaar toe in alle productgroepen. Aangezien wij zo lekker op korting gaan, vraag je je misschien af om hoeveel korting het hier precies gaat. Uit het onderzoek blijkt dat bij een korting van 40% je als consument de verleiding maar moeilijk kan weerstaan. Bij een korting van 50% of meer koopt 3 op de 10 consumenten het product meteen.
Wie geduldig is en zoekt, die vindt!
Wanneer het om korting gaat blijkt dat we meer geduld hebben dan vroeger. Als consument wil je vaak wel wachten tot je (voldoende) korting krijgt. Deze verschuiving groeit ook in vergelijking met het vorige onderzoek in 2016. Jongeren hebben nog minder moeite met het uitstellen van de aankoop tot er korting op het product of dienst komt. 1 op de 3 consumenten heeft veel geduld en wil zelfs een maand of langer wachten tot er een top deal voorbij komt. Dit geldt vooral bij producten met een hoger aankoopbedrag.
Als consument zijn we zo aan korting gewend dat we er ook steeds meer naar gaan zoeken. Het grappige aan deze trend is dat je als consument zoekt naar korting voor producten die je vaak niet eens nodig hebt. Jongeren en vrouwen doen dit het vaakst. Of we het product echt nodig hebben of niet, zodra de deal of aanbieding ‘’goed’’ genoeg is, kopen we! De groep consumenten die op zoek gaat naar korting wordt ook steeds groter. Logisch, want de aanwas komt van onderaf ,jongeren worden immers volwassenen. Het is geen verrassing dat jongeren vooral online korting vinden en zoeken en dat ouderen dit vooral offline doen. Het aandeel consumenten dat online naar korting zoekt is ook gestegen en zal naar verwachting de komende jaren alleen maar toenemen.
Apps- en kortingswebsites
We zijn er gek op! En we gebruiken ze dus ook massaal. 75% van de consumenten maakt gebruikt van een kortingsapp of website. We hebben voor jou een kort overzicht gemaakt van de meest gebruikte kortingsapps en websites!
De beste deal, dat wil jij toch ook?
70 % van de consument zou extra moeite doen voor een ‘’goede’’ deal. Je zou denken dat we onze naam als ‘’gierige Nederlanders’’ eer aandoen met deze cijfers. Wij denken dat Nederlanders altijd gedreven zijn om een deal te vinden waarbij we er zelf als consument echt op ‘’vooruit’’ gaan. Daar mogen we toch echt wel trots op zijn als Nederlanders.
Diezelfde 70% van de consumenten zijn ook altijd op zoek naar korting wanneer ze een product willen kopen. Herken jij jezelf hierin?
Voor jongeren is korting veel doorslaggevender dan voor ouderen. Jongeren stellen de aankoop makkelijker uit wanneer er geen of te weinig korting wordt geboden. Het aandeel consumenten wat de aankoop laat afhangen van korting neemt toe. 40% van de consumenten vindt korting doorslaggevend om een aankoop te doen. 20% van de consumenten zijn de echte korting ‘’diehards’’. Zij kopen niet als er geen korting op nieuwe producten zit. Hier staat dan tegenover dat 30% van de Nederlandse consumenten producten ook koopt zonder korting.
Mocht je benieuwd zijn naar het volledige onderzoek, dan kun je dat hier lezen.